PILLANGÓ CSOPORT

pillangó
A csoportunk neve sok mindent elárul rólunk, például hogy sokszínű, kreatív gyerekek és felnőttek a tagjai a mi kis közösségünknek.
Alapvető számunkra, hogy az óvodai életünk kereteit a szabályok és a napirend határozzák meg, hisz a gyermek ezek alapján tájékozódik. Fontosnak tartjuk, hogy jó közösséget formáljunk, ahol gyermekeink érzelmi biztonságban, elfogadó, segítő légkörben nevelkedhetnek. Napjaink vidáman, jó hangulatban telnek, mindig történik valami érdekes, sokat énekelünk, verselünk, tevékenykedünk. A szabad játék és a mozgásigény kielégítésének fontosságát valljuk. Pillangóinkat arra szoktatjuk, hogy figyeljenek egymásra, segítsék egymást, törekedjenek társaik elfogadására. A szülőket arra biztatjuk, hogy vegyenek részt a csoport életében, a közös programokban, hiszen így erősíthetjük csoportunk összetartását.
Farsang
A farsangi szokásokkal, hagyományokkal már az előző hét folyamán is foglalkoztunk az óvodában a tevékenységek alatt. Kézműves foglalkozások keretében álarcokat, maszkokat, szemüvegeket, bohócokat készítettünk, melyekkel a szobánkat díszítettük. A farsanghoz kapcsolódó versekkel és énekekkel ismertettük meg a gyerekeket, melyet a mozgásos tevékenységekbe is beiktattunk. A téma zárásaként megtartott farsangi mulatságra jelmezt ölthettek a gyerekek, átváltozhattak kedvenc mesehősükké, vagy valamely általuk kedvelt állat „bőrébe” bújhattak. A versek elmondása és a farsangi ének előadása után táncmulatság következett. A „farsangi expresszre” szállva érkeztünk a másik csoportokba. Míg mi megmutattuk ötletes jelmezeinket kisebb társainknak, a dajka nénik „terülj asztalt” varázsoltak a csoportunkba. A sok finomság elfogyasztása után folytatódott a vidám délelőtt, különböző „próbákat” kellett a gyerekeknek teljesíteniük. Az óvodát valóban megtöltötte a vidám gyerekzsivaj, így bízunk benne sikerült a telet elűznünk és hamarosan itt a tavasz.
Konyhakert
Okt. 14.-én ellátogattunk egy konyhakertbe, ahol a gyermekek részt vehettek a sárgarépa betakarításában, így közvetlen kapcsolatba kerültek a zöldségekkel. A veteményeskert a sárgarépán kívül sok-sok finomságot rejtett, amit lehetőségük nyílt megkóstolni is. Karlábé, paradicsom, paprika, sárgarépa, zöldség, sóska, hagyma, édeskrumpli. Látták, hogy melyik terem a föld alatt, melyik a föld felett, milyen részeiket használjuk fel. Beszélgettünk a zöldségfélék sokféle felhasználhatóságáról és hol tudjuk tárolni ezeket télen.
Ezen kívül még egy élménnyel gazdagodhattak, hisz az élőhelyükön figyelhették meg a háziállatokat is. Egyik óltól a másikig jártak a gyerekek, hogy lássák, mit és hogyan esznek az állatok (bárány, tyúk, malac, ló), hogyan mozognak és milyen hangokat adnak ki. A végén a felszedett répával megkínálhatták a lovakat és aki szerette volna meg is simogathatta őket.
Elsősegély
Október 4.-én pénteken Sarok Máté törzsőrmester volt a vendégünk, aki baleset megelőzés-elsősegély témában tartott a gyermekeknek foglalkozást. A gyermekeknek játékos formában, interaktív ismeretátadással, életkoruknak megfelelő, jól érthető formában nyújtotta át azt a tudást, amely nélkülözhetetlen a későbbiekben a segíteni akaró és tudó magatartás kialakításához. Az elsősegélynyújtással kapcsolatos ismeretanyag átadása és az eszméletét veszített ember újraélesztésének demonstrálása sikert aratott.
Könyvtárlátogatás
A gyerekekkel rendszeresen látogatjuk községünk könyvtárát, ahol Anita néni mesél nekünk érdekesnél érdekesebb történeteket. Most okt. 1-én Némethné Németh Anita meghívására érkeztünk a könyvtárba. Ismereteket adott át a népmese napjáról és egy másik őszi jeles napról, az állatok világnapjáról. „Sipirc!”-című meséjével varázsolta el a könyvtáros néni a gyermekeket. De nemcsak meséket hallgatunk, hanem megismerkednek a könyvtár használatával is. Felfedezzük, milyen könyvek találhatóak a polcokon, mit kell tudni a beiratkozásról, hogyan kell kölcsönözni, mik a könyvtárban tartózkodás szabályai.
Legutóbbi könyvtárlátogatáskor is ezt tettük, valamint állatos könyveket és mesekönyveket nézegettünk és kölcsönöztünk.
A könyvtárba látogatva erősítjük a gyermekekben a könyv iránti tiszteletet és szeretetet.
Köszönjük Anita néninek a lehetőséget és kíváncsian várjuk a következő találkozást!
Márton nap 
Az előző héten már hangolódtunk Márton napra, felelevenítettük Szent Márton történetét, dekorációt készítettünk a gyerekekkel közösen. Sokat mondókáztunk, verseltünk és énekeltünk a libáról, új mozgásos játékot tanultunk. Minden gyermek elkészíthette a saját lámpását. A szülőkkel rendezett közös délutánon megmutattuk milyen verseket és dalokat ismerünk, majd közös játék következett az anyukákkal és az apukákkal. A vígadalom részeként ettünk libazsíros kenyeret lila hagymával és zöldségfélékkel, majd a nap zárásaként lámpásainkkal a falu főteréig vonultunk.
 
Bábelőadás
A gyerekek nagy örömére a szociális segítők előadásában nézhettük meg Szutyejev Okoska-botocska című meséjének feldolgozását bábelőadás formájában.
 
Idősek látogatása
Az idősek otthonából érkeztek vendégek a mikulás napjának közeledtével. Apró ajándékkal kedveskedtek a csillogó szemű gyermekeknek, akik köszönetüket a télapónak tanult versek és dalok előadásával fejezték ki.
 
Látogatás a postán
Készítettünk rajzokat egyéni elképzelések szerint a Mikulásnak. Az alkotásokat borítékba tettük és megcímeztük a Télapónak. A következő napon a levelünket elvittük a postára és feladtuk, így bepillanthattunk a postán dolgozók munkájába.
 
Séta a főtéren
Lakóhelyünk díszeinél megálltunk a sétánk során, elidőztünk a falu karácsonyfájánál és a betlehemnél lehetőséget biztosítva, hogy a gyermekek alaposan megfigyelhessék ezeket és a felmerülő kérdésekre válaszolhassunk.
 
Karácsonyi nyílt nap
Az anyukákkal közös mézeskalácssütés volt a karácsonyi nyílt nap fő programja. Először előadtuk a kis műsorunkat, majd helyet foglaltak a gyerekek az asztalnál. Mind a fiúk, mind a lányok egyaránt élvezték a tészta nyújtását, kiszúrását a formával és a díszítést is. Nagyon egyedi sütemények készültek. A munka végeztével megkóstoltuk a mézeskalácsot, hisz az első adag gyorsan kisült. A jól végzett munka után jöhetett a játék. A gyerekek boldogan mutatták meg, melyek a kedvenc játékaik az óvodában és most lehetőség nyílt, hogy közösen anyával ki is próbálják. Tartalmasan és jó hangulatban gyorsan eltelt a délelőtt.
 
Március 15

Március 15

A csoportszobát feldíszítettük az ünnep tiszteletére. A gyerekekkel a könyvek nézegetése közben beszélgettünk a huszárokról, katonákról, a régi életmódról. Március 15.-re készülődve sok alkalom adódott a nemzeti jelképeink, szimbólumaink megismerésére. Éneket, verset, mondókát tanultunk, festettek kokárdát, készítettek magyar zászlót, melyet sétánk alkalmával elvittünk az emlékműhöz, a hősök iránti tiszteletből elhelyeztük a szobor előtt.
Galéria

Kapcsolat

Akasztó Napközi Otthonos Óvoda
OM 027 663
Székhely: 6221 Akasztó, Szent István utca 67.
Telephely: 6221 Akasztó, Fő utca 88. 

Intézményvezető: Madácsiné Végh Edit

Telefon:
+36 78 451 190

E-mail:
akasztovi@kabel2.hu

Intézményünk nyitva tart:
Hétfő - Péntek
7.00 - 17.00 

Intézményi védőnő: Kapus Regina
                                    Dániel Pálma

Védőnői Szolgálat Akasztó
6221 Akasztó Szent István utca 1. 

Intézményi orvos: Dr. Drabant Ilona
                                Dr. Palágyi János

Háziorvosi Szolgálat
6221 Akasztó Szent István utca 1.

Család - és Gyermekjóléti Szolgálat 
6221 Akasztó Nyúl utca 4.
Tel./fax: +36 78 451 150
E-mail: gyjsz.akaszto@kabel2.hu