PILLANGÓ CSOPORT

pillangó
A csoportunk neve sok mindent elárul rólunk, például hogy sokszínű, kreatív gyerekek és felnőttek a tagjai a mi kis közösségünknek.
Alapvető számunkra, hogy az óvodai életünk kereteit a szabályok és a napirend határozzák meg, hisz a gyermek ezek alapján tájékozódik. Fontosnak tartjuk, hogy jó közösséget formáljunk, ahol gyermekeink érzelmi biztonságban, elfogadó, segítő légkörben nevelkedhetnek. Napjaink vidáman, jó hangulatban telnek, mindig történik valami érdekes, sokat énekelünk, verselünk, tevékenykedünk. A szabad játék és a mozgásigény kielégítésének fontosságát valljuk. Pillangóinkat arra szoktatjuk, hogy figyeljenek egymásra, segítsék egymást, törekedjenek társaik elfogadására. A szülőket arra biztatjuk, hogy vegyenek részt a csoport életében, a közös programokban, hiszen így erősíthetjük csoportunk összetartását.
Márton-nap projekt a pillangó csoportban
Az előző héten már hangolódtunk Márton napra. Kukoricát morzsoltunk, melyet elvittünk ajándékba Márton Lúdnak az egyik falusi házhoz. Közvetlen környezetében ismerkedhettünk a libával, külsejével, táplálkozásával, stb.  Több háziállatot is lehetőségünk volt megfigyelni a gazdánál, sőt találtunk egy óriás répát is, így a gyerekek eljátszották rögtön a Répa mesét is.
Megismerkedtünk Szent Márton történetével. Sokat mondókáztunk, verseltünk és énekeltünk a libáról, tanultunk játékokat. Minden gyermek kidíszíthette a lámpását. A szülőkkel rendezett közös délutánon megmutattuk milyen verseket és dalokat ismerünk, majd közös játék következett az anyukákkal és az apukával. A vigadalom részeként ettünk libazsíros kenyeret lilahagymával, majd a nap zárásaként lámpásainkkal a falu főteréig vonultunk.

Rendőrségi bemutató
November 19-én ellátogattak hozzánk a Rendőrség dolgozói, hogy egy kis bemutatóval ismertessék meg gyermekeinkkel munkájukat. Bemutatták rendőrautójukat, mely nagyon népszerű volt a gyermekek körében és hoztak sok eszközt is, amit munkájuk során használnak. Az óvodán belül is sok mindent bemutattak a rend őrei, többek között megbeszélték a helyes közlekedés szabályait. Gyermekeink igen élvezték a különféle játékos feladatokat, és szívesen válaszoltak a rendőrök által feltett kérdésekre is. 

Mikulás
November végétől a csoportunkban nagy izgalommal készültek a Mikulás fogadására gyerekek. Kedves Mikulás-váró verseket, dalokat tanultak és a kézműves foglalkozások folyamán is előkerültek a jó öreg Mikulást felidéző formák, képek. Közösen feldíszítettük a csoportszobát, felcsendültek minden nap a Télapós énekek, mondókák.
Végre december 6-án megérkezett a várva várt Télapó. Verset mondtak a nagy szakállú vendégünknek, majd megkezdődött a csomagok kiosztása. Mindenki mosolyogva, vidáman fogadta a kis ajándékot és mivel ebbe a csoportba csak jó gyerekek járnak, így senki nem kapott virgácsot. Búcsúzóul még énekeltünk a Mikulásnak, aki táncra is perdült a gyerekekkel örömében.
Köszönjük a játékokat és jövőre is várunk Mikulás!
Adventi nyílt nap
A karácsonyra készülődve nyílt napot tartottunk csoportunkban, melyet egy családias mézeskalácssütéssel és az azt követő kézműveskedéssel színesítettünk. Ez a lassan már hagyománynak mondható szokás, nagy népszerűségnek örvend főként a gyermekek, de a szülők körében is. Ezen a napon a gyermekek valamely szülőjükkel vagy nagyszülőjükkel közösen készíthetnek különféle mézeskalácsot, melyet kedvük szerint díszíthetnek, majd mikor már kisült el is fogyaszthatják melegébe. Középső csoport révén már ismert volt ez a szokás a gyermekek számára, s annál nagyobb izgalommal várták. Mind a munkálatok, mind az evés-ivás jó hangulatban telt el. Amíg vártuk, hogy megsüljenek a mézeskalácsok, készítettünk egy fenyőfa formájú kis mécsestartót, amit szépen ki is díszítettünk kis csillagokkal. Mind a kalácskészítés mind a mécsestartó készítése közben vidám dalok szóltak, többször elénekeltük a Kiskarácsony kezdetű dalocskát is. 

Könyvtár látogatás
Ellátogattunk a könyvtárba, közben gyakoroltuk a gyalogos közlekedés szabályait. A könyvtárban ismerkedtünk a könyvtáros néni munkájával. Néhány könyvet kölcsönöztünk, melyek a medvékről szóltak vagy velük kapcsolatos mesékről. Nagyon jól éreztük magunkat, így máskor is szívesen megyünk.

Farsang
A farsangi szokásokkal, hagyományokkal már az előző hét folyamán is foglalkoztunk az óvodában a tevékenységek alatt. Kézműves foglalkozások keretében álarcokat, maszkokat, szemüvegeket, bohócokat készítettünk. A farsanghoz kapcsolódó versekkel és énekekkel ismertettük meg a gyerekeket, melyet a mozgásos tevékenységekbe is beiktattunk. Egy teljes héten át minden nap jelmezt ölthettek a gyerekek, átváltozhattak kedvenc mesehősükké, vagy valamely általuk kedvelt állat „bőrébe” bújhattak. Két hetet körülölelt ez a téma, melyet a pénteken megtartott közös farsanggal, mulatozással zártunk.                  
 
Konyhakert
Okt. 14.-én ellátogattunk egy konyhakertbe, ahol a gyermekek részt vehettek a sárgarépa betakarításában, így közvetlen kapcsolatba kerültek a zöldségekkel. A veteményeskert a sárgarépán kívül sok-sok finomságot rejtett, amit lehetőségük nyílt megkóstolni is. Karlábé, paradicsom, paprika, sárgarépa, zöldség, sóska, hagyma, édeskrumpli. Látták, hogy melyik terem a föld alatt, melyik a föld felett, milyen részeiket használjuk fel. Beszélgettünk a zöldségfélék sokféle felhasználhatóságáról és hol tudjuk tárolni ezeket télen.
Ezen kívül még egy élménnyel gazdagodhattak, hisz az élőhelyükön figyelhették meg a háziállatokat is. Egyik óltól a másikig jártak a gyerekek, hogy lássák, mit és hogyan esznek az állatok (bárány, tyúk, malac, ló), hogyan mozognak és milyen hangokat adnak ki. A végén a felszedett répával megkínálhatták a lovakat és aki szerette volna meg is simogathatta őket.
Elsősegély
Október 4.-én pénteken Sarok Máté törzsőrmester volt a vendégünk, aki baleset megelőzés-elsősegély témában tartott a gyermekeknek foglalkozást. A gyermekeknek játékos formában, interaktív ismeretátadással, életkoruknak megfelelő, jól érthető formában nyújtotta át azt a tudást, amely nélkülözhetetlen a későbbiekben a segíteni akaró és tudó magatartás kialakításához. Az elsősegélynyújtással kapcsolatos ismeretanyag átadása és az eszméletét veszített ember újraélesztésének demonstrálása sikert aratott.
Könyvtárlátogatás
A gyerekekkel rendszeresen látogatjuk községünk könyvtárát, ahol Anita néni mesél nekünk érdekesnél érdekesebb történeteket. Most okt. 1-én Némethné Németh Anita meghívására érkeztünk a könyvtárba. Ismereteket adott át a népmese napjáról és egy másik őszi jeles napról, az állatok világnapjáról. „Sipirc!”-című meséjével varázsolta el a könyvtáros néni a gyermekeket. De nemcsak meséket hallgatunk, hanem megismerkednek a könyvtár használatával is. Felfedezzük, milyen könyvek találhatóak a polcokon, mit kell tudni a beiratkozásról, hogyan kell kölcsönözni, mik a könyvtárban tartózkodás szabályai.
Legutóbbi könyvtárlátogatáskor is ezt tettük, valamint állatos könyveket és mesekönyveket nézegettünk és kölcsönöztünk.
A könyvtárba látogatva erősítjük a gyermekekben a könyv iránti tiszteletet és szeretetet.
Köszönjük Anita néninek a lehetőséget és kíváncsian várjuk a következő találkozást!

Kapcsolat

 Akasztó Napközi Otthonos Óvoda
Székhely: 6221 Akasztó, Szent I. u. 67.
Telephely: 6221 Akasztó, Fő u. 88. 

Óvodavezető: Madácsiné Végh Edit

Telefon:
+36 78 451 190

E-mail:
akasztovi@kabel2.hu

Nyitvatartás:
Hétfő-Péntek-ig: 
7.00 - 17.00

Intézményi védőnő: Kapus Regina
                                      Dániel Pálma

Intézményi orvos: Dr. Drabant Ilona
                                  Dr. Palágyi János

Családvédelmi szolgálat:
6221 Akasztó, Nyúl u. 4.
78/451-150